Etykiety na wino

Wino jest szlachetnym trunkiem, produkowanym tradycyjnie w winnicach, m.in. we Włoszech czy we Francji. Nie brakuje jednak entuzjastów własnoręcznego przygotowania wina z winogron, aronii czy z innych owoców, jakich w polskich sadach czy w ogródkach działkowych nie brakuje.

Etykiety na wino domowe

To głównie do nich kierujemy swoją ofertę na etykiety na wino, jakie możemy dla Ciebie przygotować, byś opatrzył butelki z alkoholem – białym, czerwonym lub różowym, indywidualną etykietą, która wyróżni je na tle sklepowych trunków.

Etykiety na wina

Wyświetlanie 37–42 z 42 wyników

Wino jest szlachetnym trunkiem, produkowanym tradycyjnie w winnicach, m.in. we Włoszech czy we Francji. Nie brakuje jednak entuzjastów własnoręcznego przygotowania tego napoju z winogron, aronii czy z innych owoców. To głównie do nich kierujemy swoją ofertę na etykiety na wino, jakie możemy dla Ciebie przygotować, byś opatrzył butelki z alkoholem – białym, czerwonym lub różowym, indywidualną etykietą, która wyróżni je na tle sklepowych trunków.

Jak powstaje wino – od rośliny do butelki

Jeśli jesteś miłośnikiem, wręcz entuzjastą wina, podejmij próbę samodzielnego zrobienia tego szlachetnego trunku. Później pozostaje już tylko jego korkowanie w odpowiednich butelkach i opatrzenie zindywidualizowaną etykietą. Zanim jednak do tego dojdzie, poszukaj źródła, skąd pozyskasz owoce do zrobienia napoju.

Produkcja wina to winifikacja, a cały proces rozpoczyna się od zbioru winogron, a kończy na zabutelkowaniu gotowego trunku. Na każdym etapie winifikacji powinieneś dbać o smak, zapach i wygląd swojego napoju. Na smak i aromat wina wpływa przede wszystkim terroir, czyli zestaw charakterystycznych cech dla danego regionu wpływający na smak winogron, jak i samego wina.

Winogrona należy zbierać wtedy, gdy są dojrzałe i osiągają wysoki poziom cukru, bez jednoczesnej utraty kwasowości. Jeśli masz własny ogród i winorośle, możesz sam zapewnić owoce, które będą bazą dla Twojego wina. Pamiętaj, by po zbiorach czy zakupie winogronu oczyścić owoce z szypułek.
Kolejnym krokiem jest miażdżenie winogron, kiedy to skórka oddziela się od miąższu i soku winogronowego. Na szerszą skalę miażdżenie odbywa się z wykorzystaniem specjalnego młynka lub sokowirówki czy wyciskarki do soków. Uzyskujesz pulpę z winogron z sokiem, pestkami i skórką, a łącznie nazywane jest to moszczem winnym.

Maceracja następuje po etapie miażdżenia, by substancje zawarte w różnych stałych częściach winogron przeszły do soku. Moszcz winny macerowany może być przez 3-5 dni, ale i przez 4 tygodnie. W winach białych to minimum 12-20 godzin. Po maceracji następuje tłoczenie, które pozwala na uzyskanie samocieku i tłoczonego soku.

Winiarz przed właściwą fermentacją może dodać cukier, zakwasić wino, odkwasić czy dodać pożywkę dla drożdży. Pierwsza fermentacja, nazywana alkoholową, to najważniejszy proces przemiany winogron w wino. W warunkach beztlenowych cukry w owocach przekształcają się w alkohol, a przy okazji powstają związki wpływające na smaki aromat trunku. Winiarze podają do wina wyselekcjonowane kultury drożdży, aby łatwiej kontrolować fermentację. W warunkach domowych także dobrze to zrobić.
Po fermentacji możesz ściągnąć znad naturalnego osadu do innej kadzi wino, a później przechodzi ono proces klarowania, dla uzyskania przejrzystości i usunięciu z niego niechcianych związków zapachowych.

Przygotowanie butelek z domowym winem

Wino domowe może być Twoją dumą. To dowód tego, że włożyłeś wiele serca i czasu w jego przygotowanie. Potrzeba zaangażowania, by odwdzięczyło się doskonałym smakiem i aromatem. Czasem zapominamy, jak ważny jest zapach wina, jak pobudza on wyobraźnię i sprawia, że taki szlachetny trunek roztacza przed nami wszystko to, co ma najlepszego w swoim bukiecie. Smak idący w parze z zapachem potrafi pieścić zmysły człowieka. Z ochotą więc zasiądziesz przy ulubionym stoliku kawowym, w miękkim fotelu z kieliszkiem czerwonego czy białego lub różowego wina, ciesząc się tym, że własnoręcznie je przygotowałeś i możesz się nim relaksować.

Wino w balonach

Jeśli już wino w balonach jest gotowe, to pora z pewnością na zlanie go do przygotowanych uprzednio butelek. Na czerwone powinieneś przygotować opakowania z ciemnego szkła, zaś białe czy różowe możesz umieścić w butelkach z przeźroczystego szkła. Dlaczego? Ponieważ brązowe i ciemnozielone szkło dla wina czerwonego lepiej chroni je przed negatywnymi skutkami światła. Jasnozielone czy przezroczyste szkło butelek przeznaczonych do wina białego czy słodkich trunków białych będzie właściwe, bo nie wymagają one długiego dojrzewania.

Butelki do wina powinny zapewniać optymalną wymianę gazową z otoczeniem dla trunku, jaki jest w nim umieszczony. Dlatego wino nie może być całkowicie szczelnie zamknięte, ale też nie może mieć nadmiernego dostępu do powietrza. Dlatego butelki na wino poddaje się korkowaniu, a następnie powinieneś je umieścić na leżąco, np. w piwnicy pod takim kątem, by korek był zalany płynem.

Kiedy butelki już kupione, wraz z korkami i zostały one napełnione domowym winem oraz zakorkowane, możesz opatrzyć je etykietą na wino domowe. Dzięki temu będziesz mógł oznaczyć indywidualną nazwę trunku, a przy tym dodatkowo napisać, w którym roku był on korkowany, z czego jest zrobiony i jaką metodą. Etykiety na wino do druku zamówisz na Zalepieni.pl i będziesz mógł je wykorzystać, kiedy tylko przyjdzie na to ochota. Takie rozwiązania sprawiają, że każda butelka z Twoim domowym winem będzie jedyna w swoim rodzaju i stanie się ona oryginalnym sposobem na elegancki podarunek dla bliskich na każdą okazję.

Personalizowane etykiety na wino

Na Zalepieni.pl wybierz grafikę, która zostanie umieszczona na zamówionych etykietach, wraz z indywidualnie wybranym napisem np. Wino Białe Andrzeja, Wino Andrzejowe Czerwone i tym podobne. Zabawne, estetyczne i wyjątkowe etykiety sprawią, że Twój domowy trunek będzie miał odpowiednią oprawę. Może ono stać się dobrym pomysłem na prezenty dla bliskich, właściwie na każdą okazję. Możesz stworzyć własną linię win domowych z wykorzystaniem wybranych przez Ciebie, personalizowanych etykiet z oferty na Zalepieni.pl.