Etykiety na oleje i octy spożywcze

Oleje i octy to bardzo ważne produkty w polskiej kuchni. Powszechnie są wykorzystywane do gotowania różnych potraw i przyrządzania domowych przetworów. Najlepiej, kiedy są naturalne, tylko ze sprawdzonych składników. Skąd pewność, że takie właśnie są? Tych wątpliwości nie ma przy ręcznie robionych olejach i octach, na co decyduje się coraz więcej osób.

Jak wytłoczyć olej w domu?

Tłoczenie oleju wydaje się bardzo skomplikowaną czynnością, do której potrzebna jest kosztowna aparatura. W rzeczywistości nie jest to ani przesadnie trudne, ani nadmiernie czasochłonne.

olej konopny wizka
Pokaż kategorie

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Tłoczenie oleju

Tłoczenie oleju nie wymaga też wielkich nakładów finansowych. Niezbędnym urządzeniem jest tutaj prasa do tłoczenia oleju. Ma ona na tyle małe rozmiary, że zmieści się kuchni albo pomieszczeniu gospodarczym, a jej obsługi można się szybko nauczyć.

Olej wytłacza się z różnych nasion. Najpopularniejsze są:

  • nasiona rzepaku,
  • sezamu,
  • słonecznika,
  • czarnuszki,
  • lnu,
  • dyni,
  • gorczycy,
  • pestki winogron,
  • surowe oliwki.

Nasiona muszą być świeże, bez żadnych uszkodzeń czy śladów pleśni. Do przygotowania domowego oleju nie trzeba dodawać nic więcej. Gotowy produkt jest więc najwyższej jakości, z pewnym składem, zdrowy, bogaty w cenne tłuszcze oraz witaminy. Dzięki maszynie tłoczenie oleju przebiega sprawnie, a olej od razu nadaje się do spożycia.

Jak przechowywać olej domowej roboty?

Sklepowe oleje są często sprzedawane w plastikowych butelkach, dlatego są lżejsze i tańsze. Olej jednak zdecydowanie lepiej jest przechowywać w butelkach szklanych. Szkło nie wchodzi w reakcję z żywnością i zapewnia dłuższą trwałość. Do oleju poleca się butelki z grubego szkła, przyciemnione, co ograniczy dostęp światła słonecznego. Na butelce warto umieścić etykietę, która podaje rodzaj oleju oraz datę jego wytłoczenia.

Naklejki na butelki z olejem

W naszym sklepie można zamówić personalizowane naklejki na butelki z olejem. Są one takiej wielkości, że idealnie pasują na opakowania, w których zazwyczaj trzyma się olej.

Oferowane na zalepieni.pl etykiety mają bardzo mocny klej. Dlatego nie odpadają od butelki mimo częstego używania, a napisy pozostają czytelne i wyraziste. Nasze etykiety można spersonalizować. Drukowane są na nich treści podane w trakcie składania zamówienia, czyli na przykład pojemność butelki oraz nazwa domowej olejarni.

Tłoczony na zimno olej musi być zawsze trzymany w szczelnie zamkniętych butelkach. Nie jest to produkt, który wymaga przechowywania w lodówce. Zbyt niska temperatura może negatywnie wpłynąć na właściwości tłuszczu. Unikać jednak należy stawiania butelek z olejem na słońcu. W takich warunkach szybko ulegnie zepsuciu i nie będzie się nadawał do spożycia.

Octy domowej roboty

Ocet to popularny dodatek kulinarny. Używany jest przy gotowaniu, do zaprawiania sałatek, przyrządzania marynat i sosów. Sprawdzi się także jako naturalny środek czyszczący, na przykład do dezynfekcji kuchennych naczyń i sprzętów. Bardzo skutecznie usuwa bakterie i pleśń. Nie jest przy tym tak szkodliwy, jak chemiczne detergenty.

Ocet jest bardzo prosty do zrobienia. Można go przyrządzić z rozcieńczonego alkoholu, wina gronowego, sfermentowanych soków owocowych, piwa, melasy, ryżu. Nie ma przy tym wiele pracy, choć sama fermentacja octu zajmuje kilka miesięcy. Nastaw zalewa się wodą z cukrem, przykrywa ściereczką i odstawia w ciemne miejsce. Nim ocet będzie gotowy, konieczne będzie wielokrotne mieszanie nastawu, a potem jego przecedzanie.

W jakich warunkach trzymać ocet?

Ocet, podobnie jak olej, najlepiej się czuje w szklanych butelkach. Po samym wyglądzie trudno zgadnąć, co się znajduje w butelce. Dlatego konieczne jest umieszczenie stosownej etykiety. Gotową etykietę można zamówić w naszym sklepie internetowym, dzięki czemu opisywanie butelek będzie dużo prostszym procesem.

Zaletą naszych naklejek jest to, że nie blakną i nie ścierają się z czasem, mimo intensywnego użytkowania butelki. Etykietę na ocet również można spersonalizować, a gotowe naklejki są tak ponacinane, że łatwo je rozwarstwić i przylepić do butelki. Nie ma konieczności docinania etykiet do butelek.

. . .

Coraz więcej osób przekonuje się do robienia domowych octów i olejów spożywczych. Nie tylko pozwalają one delektować się smakiem wielu zbóż, warzyw, ziół i przypraw również poza sezonem, ale też dzięki takiej formie znajdują one nowe zastosowanie. Własnoręczne szykowanie przetworów bywa wprawdzie dość czasochłonne, ale doskonały, naturalny smak z pewnością wynagrodzi ten trud.

Dlaczego warto robić własne oleje i octy?

Tradycja robienia przetworów jest w Polsce bardzo długa. Do ich wytwarzania nadaje się wiele naszych rodzimych składników, wystarczy mieć dobry przepis, a do rozróżnienia tych receptur przydatne będą odpowiednio przygotowane etykiety.