Etykiety na grzyby
Jeśli i Ty jesteś miłośnikiem sportu narodowego Polaków, jakim dla wielu jest grzybobranie, to z pewnością w Twoim domu w okresie jesiennym można poczuć aromat grzybów – charakterystyczny, głęboki. Istnieje wiele sposobów na ich przetwarzanie – można je zjadać na świeżo, suszyć i dodawać np. do zupy grzybowej, albo zrobić z nich przetwory – np. grzybki w occie.
Etykiety na grzyby do druku
Niezależnie od tego, jaki sposób na pakowanie owoców lasu do słoików wybierasz, na Zalepieni.pl znajdziesz dedykowane takim przetworom etykiety.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 8
Wyświetlanie wszystkich wyników: 8
Naklejki na słoiki z grzybami
Jesteś entuzjastą przetworów z grzybów? Z pewnością spodobają Ci się nasze etykiety na grzyby z personalizacją. Możesz oznaczyć je dowolnym hasłem, np. „Grzybki Tadeusza”, czy „Grzybki Krystyny”. Sam zdecyduj i wybieraj spośród różnych propozycji grafik na etykiety na słoiczki z grzybami marynowanymi lub z innymi przetworami z grzybami w roli głównej. Takie słoiki w Twojej domowej spiżarni będą się prezentować świetnie, a oznaczenie daty ich powstania pozwoli Ci uporządkować zbiory na półkach. Słoik z dedykowaną etykietą z grzybkami może stać się ciekawym pomysłem na oryginalny prezent dla smakoszy grzybków marynowanych.
Sezon na grzyby w pełni
Jakie potrawy można przygotować z grzybów?
W Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy, uprawiany i przez starszych i przez młodszych. Taki sposób na wykorzystywanie wolnego czasu na świeżym powietrzu na jesieni przechodzi z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu dziadkowie, rodzice i dzieci poznają sposoby na przyrządzanie przepysznych potraw z grzybami. Co można z nich zrobić?
Sezon na grzyby
Już latem w lasach pojawiają się pierwsze grzyby jadalne, które można zbierać. Najwcześniej na leśnych ścieżkach wyrastają kurki, później podgrzybki czy maślaki. Każdy ma niepowtarzalny smak i aromat. Sezon na grzyby kończy się późną jesienią. Czasami jeszcze pod warstwą śniegu można znaleźć smaczne grzyby.
Najbardziej cenionymi grzybami w Polsce są borowiki szlachetne, ale zbierane są też koźlarze i inne, które w każdym regionie Polski mogą nosić nieco inne nazwy. Grzybobranie to sposób na obcowanie z naturą, na aktywność fizyczną, ale i na uzupełnienie swoich zapasów grzybów na zimę w przeróżnej postaci.
Czy warto jeść grzyby?
Wiele osób uważa, że grzyby są produktem spożywczym pozbawionym jakichkolwiek wartości odżywczych. Tymczasem są one źródłem wielu składników, jak przede wszystkim białko, błonnik i witaminy B, C, D i E. Poza tym grzyby są niskokaloryczne, a przyrządzone na ciepło np. z grilla zawierają wiele przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami.
Jak przyrządzać grzyby?
Po zebraniu grzybów i ich obraniu oraz sprawdzeniu, czy nie są robaczywe, można przystąpić do przetwarzania ich w dowolny sposób. Można suszyć, marynować, zamrażać, gotować, przyrządzać z nich znakomitą zupę grzybową i sosy, duszonkę oraz inne smakowite, często bardzo wytworne i smakowite potrawy. Doskonale grzyby nadają się jako dodatek do makaronów, sosów, kasz, ryżu i dań mięsnych czy rybnych. Nawet jako dodatek do jajecznicy będą dobrym urozmaiceniem śniadania.
Jeśli chcesz marynować grzyby i wstawiać słoiczki do swojej domowej spiżarni, zapewnij sobie etykiety na takie przetwory. Etykiety na grzyby od Zalepieni.pl pozwolą ci na zindywidualizowanie słoiczków, które staną się Twoją dumą w domowej spiżarni i na półkach w kuchni. Podaruj słoiczek własnoręcznie marynowanych grzybów komuś bliskiemu.