Etykiety na sosy i koncentraty

Sklepowe sosy czy koncentraty są łatwo dostępne. Żeby cieszyć się ich smakiem, wystarczy odkręcić wieczko. Czy jednak ten smak jest zawsze w pełni satysfakcjonujący? Jak się okazuje, nie zawsze, dlatego przybywa osób, które wolą własnoręcznie przygotowane przetwory. Wymaga to czasu i pracy, ale domowe wyroby zdecydowanie przewyższają sklepowe odpowiedniki.

Dlaczego warto robić domowe koncentraty i sosy?

To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Sklepowe przetwory są wygodniejsze, bo od razu po zakupie nadają się do spożycia. Dzięki temu można szybko przygotować ulubiony posiłek. Niestety, skład takich przetworów pozostawia wiele do życzenia. Jest w nich mnóstwo chemii, sztucznych konserwantów, a „sos pomidorowy” ma w swoim składzie wszystko, tylko nie naturalne pomidory.

etykiety na sosy i koncentraty
Pokaż kategorie

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Zrobione w domu przetwory to zupełnie coś innego. Skład jest naturalny, a gotowy wyrób zawiera rzeczywiście to, na co wskazuje jego nazwa. Przetwory można przygotowywać według sprawdzonych, tradycyjnych receptur, albo eksperymentować, modyfikując przepisy i dodając przyprawy według własnego uznania. Do zakonserwowania domowego przetworu wystarczy pasteryzacja – sosy i koncentraty wytrzymają zamknięte w słoiczkach nawet kilka lat, jeśli tylko się je dobrze zagotuje i zadba o szczelność opakowań.

Domowe sosy i koncentraty są dużo smaczniejsze od produktów sklepowych. Często robi się je według starych, rodzinnych przepisów, co pozwala zachować ulubione smaki z dzieciństwa. Z rozpoznaniem przepisów nie będzie żadnego problemu, jeśli na słoiczku umieści się stosowny opis. Najlepsze do tego będą etykiety dostępne na zalepieni.pl.

Jak przechowywać przetwory?

Niektóre sosy lub koncentraty teoretycznie da się trzymać w plastikowych pudełkach, ale to raczej rozwiązanie tymczasowe i niezbyt korzystne dla jakości jedzenia. Zresztą robionych własnoręcznie przetworów nie da się zakonserwować inaczej niż w szklanych słoikach albo butelkach. Przetwory muszą zostać zagotowane, a plastik się do tego po prostu nie nadaje.

Wielkość słoika warto dopasować do rodzaju przetworu. Majonez czy przecier pomidorowy mogą stać po otwarciu przez wiele dni i nic złego się z nimi nie stanie. Niektóre sosy i przeciery szybko tracą wartość, wietrzeją, i dlatego powinno się je zjeść w kilka dni po otwarciu. Nasze naklejki mają tak dobrane rozmiary, że będą pasować zarówno na te większe, jak i mniejsze opakowania ze szkła.

Sosy i koncentraty należy trzymać w suchej i chłodnej spiżarni, bez dostępu do światła słonecznego. Napoczęty słoik najlepiej jest schować do lodówki.

Skąd wiadomo, co znajduje się w słoiczku?

Na pierwszy rzut oka nie zawsze jest jasne, co kryje w sobie dany słoik. Zwłaszcza gdy przetworów robi się dużo i są one z różnych składników. Etykieta jest więc niezbędna. Dostępne w naszym sklepie naklejki bardzo szczegółowo opisują każdy słoik. Etykiety są personalizowane, czyli wiadomo nie tylko to, że w słoiku znajduje się chrzan, ale też, że jest to chrzan według przepisu mamy.

Do stworzenia własnej etykiety wystarczy użyć kreatora tekstu, który znajduje się na stronie. W personalizatorze są trzy okienka. Wpisać w nich można dowolne informacje, na przykład nazwę przepisu, datę wykonania oraz główne składniki. Naklejki z naszego sklepu mają efektowną grafikę i wyglądają na tyle atrakcyjnie, że oznakowany w ten sposób słoiczek domowej roboty można nawet wręczyć komuś w prezencie.

Gotowe etykiety – wygodne rozwiązanie

Przygotowanie własnej etykiety na słoiki z sosami i koncentratami tylko na pozór wydaje się prostsze i tańsze. Domowa etykieta to zazwyczaj zwykła kartka papieru, która źle znosi upływ czasu, niszczy się pod wpływem wilgoci, a napisy bardzo łatwo się rozmazują. Do tego trzeba ją jeszcze jakoś przymocować, a klej nie zawsze jest wystarczająco trwały. To samo taśma klejąca. Nie da się też ukryć, że ręcznie robione etykiety rzadko kiedy wyglądają naprawdę ładnie.

Tymczasem nasze naklejki są bardzo mocne i wytrzymają długie użytkowanie. Każda etykieta jest ponacinana po obrysie. Ułatwia to jej odrywanie od folii, a przed naklejeniem nie trzeba jej docinać do pożądanego kształtu.