Nalewka z owoców jarzębiny
Rozgrzewająca nalewka z owoców jarzębiny – na zimowe wieczory
Nalewka z jarzębiny to bardzo ciekawy, goryczkowaty alkohol, który sam z powodzeniem możesz wykonać w domowych warunkach.
Prosty przepis na nalewkę z jarzębiny:
- pozbieraj owoce jarzębiny, umyj je, usuń nadpsute i przemroź je 48 godzin celem usunięcia nadmiernej goryczki
- po wymrożeniu zalej jarzębinę wrzątkiem na durszlaku – zmiękczy się skórka i uwolnią się aromaty
- owoce wrzuć do słoja, zalej je sokiem z wyciśniętej całej cytryny, zasyp 1 kg cukru i zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu
- taką miksturę pozostaw na 3 tygodnie
- po tym czasie nalewkę ponownie zlej do butelki, przecedzając ją przez gazę
- pozostałe owoce ponownie zalej 500 ml wody i 500 ml spirytusu i pozostaw na kolejne 3 tygodnie
- oba przygotowane alkohole przemieszaj ze sobą, przelej do butelek i zamknij je szczelnie
- odstaw na 3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce gdzie nalewka dojrzeje
SMACZNEGO!
Proporcje składników:
- 1 kg jarzębiny
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
- 1 cytryna
Jeśli szukasz porządnej i estetycznej etykiety z mocnym klejem na “jarzębinówkę” to dobrze trafiłeś!
Nasze etykiety drukowane są na odpowiednio dobranej folii samoprzylepnej, ponacinanej po obrysie dla łatwego rozwarstwiania. Produkt jest gotowy do samodzielnego przyklejania na butelkach/słoikach. Dzięki właściwemu przygotowaniu etykiet oklejanie jest bardzo sprawne i proste!
Uwaga: butelka nie należy do zestawu, służy pokazaniu możliwości ekspozycji.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.