Przepis na “dereniówkę”
Swojska, domowa Dereniówka to dla wielu z nas zdecydowanie najciekawsza nalewka, jeśli chodzi o alkohole które sami możemy wykonać.
Ten ciekawy w smaku, orzeźwiający trunek da się przygotować w naszych rodzimych warunkach klimatycznych, gdyż dereń rośnie u nas pod dostatkiem i jest on wyjątkowo wyrazisty.
Dereń posiada właściwości prozdrowotne. Nalewki z niego obniżają gorączkę, łagodzą dolegliwości żołądkowe.
Zaopatrz się w dorodne derenie i do dzieła!
Szybki kurs robienia tej nalewki:
- delikatnie umyć owoce
- owoce wrzucić do słoika lub innego zamykanego naczynia, zalać alkoholem, odstawić na 10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem.
- po 10 dniach zlać pierwszy nalew, owoce zasypać cukrem i odstawić na kolejny tydzień, podobnie jak wcześniej codziennie mieszając.
- wymieszać oba nalewy, po kilku miesiącach zlać i przefiltrować, odstawić przygotowaną nalewkę w ciemne miejsce na min. rok.
Proporcje składników:
-
1 kg owoców derenia właściwego zwanego też jadalnym
-
1 l alkoholu 70% (0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu 92%)
-
350-400 g cukru
Smacznego!
Jeśli szukasz porządnej i estetycznej etykiety na własną dereniówkę z mocnym klejem to dobrze trafiłeś!
Nasze etykiety na popularną nalewkę drukowane są na odpowiednio dobranym papierze samoprzylepny, ponacinanym od spodu dla łatwego rozwarstwiania. Produkt jest gotowy do samodzielnego przyklejania na butelkach/słoikach. Dzięki właściwemu przygotowaniu etykiet oklejanie jest bardzo sprawne i proste!
Uwaga: butelka nie należy do zestawu, służy pokazaniu możliwości ekspozycji.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.